Wednesday, May 6, 2009

kenapa penjara pudu ditutup

Berlaku di Penjara Pudu KL disuatu ktika dulu. Hanya boleh disebarkan kepada orang2 tertentu sahaja..

Sebelum Penjara Pudu ditutup dulu pernah diceritakn bahawa terdapat 1 bilik dipanggil "Bilik Terakhir". Dibilik inilah seringnya berlaku kejadian pelik sejak Penjara Pudu ditutup. Ia dinamakn "BILIK TERAKHIR" adalah kerana dulu ia merupakan bilik kediaman terakhir bagi si pesalah jenayah berat sebelum menjalani hukuman gantung sampai mati pada keesokan harinya dibilik gantung.

Di BILIK TERAKHIR inilah pesalah dikatakn akan meratap, menangis, menjerit, bercakap sorg2 diri & berbagai lagi pelakuan kerana menyesali kesalahan mereka yang lalu. Mereka menjadi begitu keran dikatakn x kuat semangat menghadapi maut keesokan harinya yang telah diketahui mereka. Menurut kata warden2 yang masih ada di Penjara Pudu sewaktu proses pengosongan Penjara Pudu dijalankan, mereka sering terdengar suara2 sayu meminta tolong, suara orang menangis & bermacam2 lagi dari Bilik Terakhir tersebut. x kurang juga ada diantara warden yang terlihat seekor kambing hitam sering masuk menembusi pintu bilik itu tanpa dibuka & kemudian x pula kelihatan kambing keluar semula. Ramai bomoh & pawang yang dipanggil bagi memulihkan bilik tersebut mengatakan bahawa suara2 yang sering kedengaran diwaktu malam dari Bilik Terakhir itu adalah akibat roh2 pesalah yang mati ditali gantung tersebut x tenteram kerana mati mereka ditali gantung. Nak dijadikn cerita pada suatu malam Jumaat ketika hujan renyai2 seorang warden telah ditugaskan mengawal kawasan yang berhampiran dengan "Bilik Terakhir" itu. Ketika sedang berkawal kira2 lebih kurang pukul 1 pagi beliau terdengar seperti tapak kaki sedang berlari2 berhampiran bilik tersebut. Ia cuba beranikan diri untuk melihat apakah bendanya itu. Sedang ia mengamat-amati maka terlihatlah dalam kesamaran seekor kambing hitam sedang menuju kearah Bilik Terakhir itu lalu lesap begitu saja. Ia berasa hairan bagaimana seekor kambing boleh ada dikawasan itu..

Oleh kerana ingin tahu ia beranikan juga diri menghampiri Bilik Terakhir itu. Alangkah terperanjatnya mendapati pintu bilik itu telah bertukar menjadi pintu gua. Mulalah ia berasa gementar, seram serta menggigil ketakutan namun diberanikan juga diri memasuki pintu gua yang samar2 itu sambil meninjau2 didalamnya jika terlihat akan kambing tadi. Apabila sampai je ke dalam gua tersebut alangkah terperanjatnya ia bila didapati banyak harta karun didalamnya. Ia cuba mengambil harta itu tetapi tiba2 hilang dari pandangan lalu menjelmalah 1 lembaga yang mengerikan seraya berkata, Heyyyyyy manusiaaa. Jangan engkau sentuh harta itu. Hartaaaa itu bukan kauuu yang punyaaaa.. tapi Ahmaaaaaad Albab yang punyaaaaaa. HaHaHaHaHa!! Yaaaaaaa, Ahmaaaaadd Albab yang punyaaaaaa.
udah tuuuuuuuuu.. pi buat keje..
Tahniah kerana anda minat mbaca.

1 comment:

anes said...

haha dah takut dah baca mula2 cite ni.. but stat ada kambing tu, dah rasa lain dah. ni cite wakenabeb ni. apsal kat penjara ada kambing lak. haha. haha at last betul lah cite wakenabeb! haha.