Monday, October 18, 2010

kaji dan halusi

TOLONG SEBARKAN DEMI MARUAH UMAT ISLAM.... Muqaddimah

Penduduk Islam sedunia pada masa kini berjumlah sekitar 1.8 billion. Penduduk Yahudi berjumlah 13 juta dan lebih kurang 4 juta dari 13 juta tadi ialah puak jahat Zionis. Difahamkan terdapat segelintir Yahudi masa ini yang mengamalkan kitab Taurat (yang diselewengkan)masih mengekalkan bacaan 'Bismillah' ketika melakukan sembelihan binatang ternakan. Masyarakat Yahudi ini tinggal di Russia manakala kaum Zionis adalah yang paling kejam dalam sejarah peradaban manusia. Contohnya boleh dilihat dimana- mana saja adanya pembunuhan dan pencerobohan secara langsung atau tidak langsung pada sesebuah negara. Mereka adalah dalangnya. Selain itu agenda kaum Zionis ini didapati meresap/disebarkan melalui berbagai cara sama ada media cetak, elektronik, kelab, persatuan dan sebagainya tanpa mengira apa ideologi negara berkenaan. Paling mendapat tempat adalah negara penduduk umat Islam. Malaysia tidak terkecuali.

Bagaimana pun cara Zionis memesongkn pemikiran umat Islam Malaysia adalah yang paling berjaya setakat ini. Kegagalan dan kelemahan umat Melayu/Islam di Malaysia dikenal pasti berpunca dari sikap menjauhkan diri dengan kefahaman agama dan tidak kurang juga asasnya berpunca dari makanan seharian mereka. Makananlah punca utama umat Islam menjadi 'keras hati' sehingga tidak dapat membezakan mana satu makanan haram/halal tanpa menyiasat terlebih dulu siapa pembuatnya. Tidak kurang juga yang menjadi 'keras lidah' utuk menghayati ayat suci Al-Quran. Baru-baru ini rakyat Malaysia telah dikejutkan dengan produk makanan tidak halal yang pembuatnya adalah orang bukan Islam dengan memalsukan logo halal semata-mata mahu menipu umat Islam.

Paling mendukacitakan ialah orang Melayu/Islam masih pandang mudah masalah ini.

Mereka makan apa saja yang sebelum ini tidak pernah ujud dalam kamus makanan orang Melayu tanpa mengambil kira apakah ramuan pembuatannya. Bagaimana pun dengan tersebarnya berita-berita produk tidak halal ini diharapkan sedikit sebanyak menyedarkan orang-orang Melayu supaya sama-sama berusaha atau sekurang-kurangnya cuba menghasilkan produk kegunaan orang Islam atau pun setidak-tidaknya membantu membeli barang-barang tersebut. Ingatlah apa-apa juga usaha kita kearah itu bermakna kita telah sama-sama menyatukan/menguatkan ekonomi orang-orang Melayu untuk menghadapi cabaran lebih besar akan datang. Ia adalah fardhu kifayah buat kita semua umat Islam.

Fakta

Baru-baru ini satu seminar/taklimat telah diadakan antara Persatuan Pengguna Islam Malaysia dengan pihak Jabatan Agama Islam Perak khusus mendedahkan produk haram yang berada dipasaran dan meminta orang-orang Melayu/Islam berhenti menggunakannya.

Berikut disenaraikan secara ringkas produk tersebut dan serba sedikit huraiannya.

COLGATE

Colgate keluaran Thailand, Indonesia dan Vietnam ~ haram~ bercampur lemak babi. Colgate 125ml yang berada di pasaran sekarang sah diimpot dari Thailand.

AJINOMOTO

Aji NoMoto keluaran Thailand, Indonesia dan Vietnam ~ haram ~ bercampur lemak babi. AjiNoMoto juga disahkan oleh doktor mengandungi MSG (Mono Sodium Glutamate) berlebihan yang boleh mereputkan daging dan menggugurkan rambut dengan cepat. Bagaimanapun produk AjiNoMoto keluaran Jalan Kuchai Lama (Malaysia) disahkan bebas dari lemak babi.

COKLAT.

Semua coklat yang diimpot dari luar negara mengandungi lemak babi atau pun sekurang-kurangnya mengandungi lemak binatang yang amat diragui. Sekiranya pada luar bungkusan pek coklat ada menunjukkan kod produk, KOD 164 disahkan mengandungi lemak babi.

FISHCAKE; FISHBALL; MEE & KUEYTIAW BASAH

Keluaran bukan Islam disahkan mengandugi ramuan campuran lemak babi supaya produk tahan lama.

BERUS-BERUS SONGKOK, KASUT, CAKE

Babi ternak di Malaysia tidak berbulu. Tetapi babi tunggal dikatakan berbulu. Di negeri China terdapat babi ternak yang khusus menghasilkan bulu seperti ternakan biri-biri. Berus untuk songkok, kasut dan cake disahkan adalah bulu-bulu babi dari negeri China.

ROTI HIGH 5 ( HIGH FIVE )

Roti High 5 HARAM dimakan kerana mengandugi/dicampur/diproses dari ragi babi. Suatu ketika dulu pernah tersebar luas berita/surat layang mengenai lemak babi dalam roti Gardenia. Ketika itu jualan Gardenia jatuh merosot dengan ketara sekali. Sebenarnya berita ini disebarkan oleh orang-orang dalaman High 5 sendiri yang irihati dengan pencapaian kejayaan Gardenia. Punca iri hati ini disebabkan empat tokoh utama pengurusan Gardenia adalah orang Melayu yang amat peka dengan sensitivity umat Islam mengenai pemakanan halal/haram. Saham-saham besar Gardenia yang dikatakan bercampur dengan bisnes babi tidak membabitkan negara Malaysia. Produk keluaran Gardenia diproses berlandaskan prinsip Islam ISI 2020 yang digariskan Institut Penyelidikan Piawaian Islam (RISIS). Ini disahkan oleh Setiausaha PPIM Dr. Maamor Osman. Roti Gardenia disahkan bebas dari campuran lemak babi.

REMPAH KARI ALLAGAPA; BABAS; SAKHTY & CAP MATA

Keempat-empat jenama kari diatas tidak mengandungi lemak babi TETAPI 40% hasil jualannya digunakan untuk membuat/menambah/memperelok kuil-kuil Hindu di Malaysia dan juga sebagai pembiayaan untuk membunuh masyarakat Islam Gujerat India. Itu lah sebabnya kita melihat jenama kari ini berlumba-lumba menaja rancangan-rancangan hiburan TV (terutamanya lagu dan filem Hindi) supaya bersesuaian dengan selera orang Melayu yang sejak dari dulu lagi lagu dan filem Hindi ini ibarat isi dengan kuku dan sudah sebati dengan jiwa mereka. Satu perkara lagi yang perlu diberi perhatian ialah nombor 786. Orang-orang veteran India Muslim (berusia 80 tahun ke atas) yang ditanya mengenai nombor ini menyatakan dengan berbagai pendapat. Tetapi apa pun jawapannya nombor ini adalah kod untuk Bismillah yang cara amalannya mereka saja yang tahu. Malangnya kod ini (786) diselewengkan oleh puak-puak Hindu apabila mereka juga melabelkan papan iklan kedai dengan nombor tersebut untuk mengabui umat Islam. Tidak hairanlah dewasa ini kalendar orang-orang India Muslim yang menggunakan gambar Kaabah dan ayat suci Al-Quran dicetak/ditaja oleh Palanniappa, Sakhty dan Babas. Juga perlu dingatkan pada umat Islam supaya amat peka dengan beberapa restoran baru nasi kandar yang bergiat aktif sama ada di mana-mana bandar terutama di Taiping dan Ipoh. Pastikan perniagaannya oleh orang Islam dan ayam nya halal...Di Taiping ada restoran nasi kandar, pembuat roti nan dan toseh dari pekerja Hindu dan ayam dibekalkan oleh Cina

COCA COLA

Coca Cola adalah jenama minuman yang mempunyai agendanya yang tersendiri. Lebih-lebih lagi agenda menghina Umat Islam. Tahu kah saudara tulisan Coca Cola itu jika dibelah dua dari bahagian belakangnya maka tulisannya boleh dibaca dan akan membawa maksud 'Laa' Allah Laa'Muhammad (Tiada Allah Tiada Muhammad) Kajian menunjukkan Negeri Perak adalah negeri kedua di Malaysia yang berjaya memboikot Coca Cola dan dikatakan jualannya di Perak merosot sehingga 60%. Syabas warga Perak.

SARDIN TIN MERAH

Kuah Sardin ini dibuat dari campuran siput babi ~ haram dimakan.

KENTUCKY FRIED CHICKEN

Perkara yang meragukan dalam kes KFC ini ialah cara sembelihan ayam itu sendiri. Seorang petugas menyembelih di KFC mengakui bahawa bacaan semasa sembelih hanya dibaca pada permulaan/pertama sahaja manakala yang lain-lainnya tidak sempat kerana ribuan ekor lagi menunggu/berpusing untuk disembelih. Kita tidak dapat berbuat apa-apa dengan masalah KFC ini kerana ia mendapat kelulusan penuh pihak Pejabat Agama. Tetapi perkara yang mendatangkan was-was elok lah kita tinggalkan. Keadaan ini sama lah juga dengan ayam yang kita beli dan lihat sendiri sembelihannya di mana-mana pasar ayam. Sekiranya kita beli 10 ekor ayam dan selepas disembelih ayam-ayam tadi dihumban ke dalam sebuah bekas/raga. Persoalannya bagaimanakah cara 10 ekor ayam itu mati. SAH ayam itu mati akibat tertindih lemas sesama mereka dan bukan menggelupur sendirian. Mati lemas ini disahkan tidak halal kerana mati katak.

TEH HAILAM

Orang Melayu sejak dulu lagi amat famous dengan teh Hailam. Ada yang pagi-pagi lagi Mesti kena teh Hailam. Sedap katanya. Minum pula dalam cawan berbunga. TETAPI tahu kah kita apa kah cara tradisional teh ini dibuat. Seorang Mualaf yang mendedahkan perkara ini memberitahu bahawa pada setiap pagi towkay kedai ketika sedang menggosok gigi dan ketika masa yang sama akan membenamkan berus gigi ke dalam bekas membancuh teh atau apa-apa jua bekas untuk teh tersebut. Itu lah resepinya. Bunyinya memang lucu tetapi itu lah hakikatnya.

TESCO IPOH

Sesiapa yang berkunjung ke Ipoh dan ingin menjamu selera diingatkan supaya berhati-hati apabila singgah makan di mana-mana warung dalam Tesco. Hampir kesemua gerai-gerai makanan dipunyai oleh bukan Islam ( cina ) dan mengupah pekerja Melayu untuk RUN bisnes tersebut. Masalah utama ialah ayam di gerai ini disupply oleh Cina. Hanya sebuah gerai (Western Food ) saja yang disahkan betul-betul halal dan dijalankan sendiri oleh seorang pemuda Melayu.

RENUNGAN....................

Di pasaran sejak akhir-akhir ini kita dikaburi dengan jenama-jenama yang seolah-olah bercirikan Islam. Contoh: Bahan makanan kering yang dibungkus dengan gambar masjid diluarnya dan bunyi syarikat pembuat seperti bahasa/bunyi Arab yang kadangkala kita tak ambil kisah langsung.

Dipasar raya umpamanya jenama-jenama seperti Safi, Shurah, Zaitun dan Aminah Hassan dikenalpasti barang-barang keluaran bukan Melayu/Islam.Bisnes ini sebenarnya telah bertukar tangan. Selain itu alasan paling mudah adalah mana mungkin produk Melayu boleh masuk pasar raya. Bagaimana pula dengan kicap Thamin.....????? Kicap Thamin HALAL tetapi difahamkan ia terpaksa mengupah salesman cina dengan bayaran RM7,000.00 untuk membolehkan produk tersebut memasuki pasar raya.(Yang telah pon aku postkan minggu lepas)


REALITI................

Siapakah yang sebenarnya menguasai ekonomi negara sekarang . Jawapan nya bukan Melayu. Satu ketika dulu umat Islam amat mudah untuk mendapat produk keluaran orang Islam yakni ketika jamaah Al-Arqam ujud. Keluaran produk Al-Arqam ini sebenarnya telah menggugat ekonomi bukan Islam dan tindakan drastik mereka adalah membantu kerajaan secara halus mengharamkan jamaah tersebut. Kita bersetuju pegangan Arqam diharamkan tetapi kenapa sampai mengharamkan produk makanan mereka. Kini siapa yang bertepuk tangan gembira..... Tidak hairanlah kenapa Emporium Mydin tidak dibenarkan bertapak di Taiping.

Cuba kita imbas kembali kejadian yang berlaku pada 1987 iaitu ketika sebuah parti politik diharamkan. Ketika itu orang Melayu berpecah dua. Malaysia pada ketika itu tiada PM....maksudnya PM Melayu kerana tiada parti Melayu dalam komponen......Apa jadi ketika itu....tidak lain untuk menyelamatkan keadaan.... Malaysia telah diperintah oleh MR L.L.S dari komponen.. selama 10 jam sebelum sebuah parti Melayu yang diharamkan dihidupkan semula. Apakah yang telah berlaku selama 10 jam itu.....?????

Semua orang tahu sebanyak 11 stesyen minyak Petronas telah dianugerahkan pada kaum bangsa asing hanya dalam masa 10 jam. Sebuah di Kampar Road Ipoh dan 10 lagi di KL. Bayangkan jika sekiranya 10 hari ia memerintah. Ini bukan lah cakap politik atau perkauman tetapi sekadar mengingatkan agenda siapa kah ini.....Berbezakah antara agenda Zionis dan bukan Islam di Malaysia..

Maka itu fikir..fikirkan lah bersama demi keselamatan dan kesejahteraan ummah dunia mahu pun akhirat.
//saya yakin, para pembaca bukanlah seorang yang pentaqlid buta, tapi seorang pengkaji yang akan mengkaji dan menghalusi sejauhmana kebenaran akan tulisan ini. dan sesungguhnya bukanlah saya yang menulis..

No comments: